IKAMET

De aanvraag van een Ikamet moet u vanaf 18 mei 2015 via internet indienen. Zowel voor een eerste aanvraag als voor een verlenging. De procedure voor een eerste aanvraag is iets anders dan bij een verlenging. Bij een eerste aanvraag dient u in de aanvraagprocedure een persoonlijke afspraak te maken voor een bezoek bij het “Alanya Göç İdaresi”.

Bij de persoonlijke afspraak dient u de gevraagde bescheiden mee te nemen. Bij een aanvraag voor een verlenging kunnen de bescheiden per post opgestuurd worden. Doe dit aangetekend !! Het adres hiervoor wordt zichtbaar tijdens de aanvraag via internet.
Betalingen kunnen nog steeds op het belasting kantoor gebeuren.Zorg er wel voor dat u de betaling voor het bedrag voor het pasje en voor de ikamet aanvraag gescheiden voldoet.De te betalen bedragen, kenmerken en naar welke rekening worden ook in de internet sessie bekend gemaakt.

Let op: Er moet daar een pasfoto ge-upload worden. Deze foto moet dezelfde zijn als diegeen die bij de op te sturen papieren gaat.

Een Ikamet kan verlengd worden t/m 2 jaar. Voor buitenlanders die gehuwd zijn met een partner van Turkse nationaliteit is een geldigheid van 3 jaar mogelijk.

Als u reeds 8 jaar onafgebroken een Ikamet heeft gehad en in de laatste 5 jaar niet meer dan 365 dagen buiten Turkije bent geweest, kunt u een Ikamet voor onbepaalde tijd aanvragen.Deze kunnen aangevraagd worden door alleen gepensioneerden.

Welke documenten heeft u nodig voor een aanvraag:
Paspoort + kopie van het eerste blad en het blad met stempel van binnenkomst in Turkije.Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op einddatum van het aan te vragen Ikamet. Het visum waarmee u Turkije bent binnen gekomen mag niet verlopen zijn.

Bewijs van inkomsten

U moet een Turkse bankrekening hebben waar in willekeurige valuta de waarden van  $6000,00 (dollars) op staat. Of een bewijs van het staats pensioen. U dient dan een  beschikking bij de Sociale Verzekeringsbank aan te vragen en officieel laten vertalen en bij een notaris laten legaliseren.

Verklaring van het SGK dat u verzekerd bent.

Als u in Nederland verplicht verzekerd ben moet u bij uw verzekeraar een N/TUR111 formulier vragen. Dit is een verklaring dat u verzekerd ben. Pas op, dat formulier heeft altijd een beperkte geldigheidsduur. Met dit formulier ga je naar het SGK kantoor waar je een verklaring van hun krijgt dat u verzekerd bent. Mocht u uitgeschreven zijn uit Nederland en dus niet meer verzekerd, moet u bij het SGK een verplichte verzekering nemen.Wel opletten dat u vanuit Nederland een orginele N/TUR111 of N/TUR121 formulier meeneemt of dat u dan laat faxen of emailen naar SGK.

Kopie van Tapu of huurovereenkomst.
Een huurcontact door beide partijen zijn ondertekend moet ook door een Notaris bestempeld worden.Als u een Tapu heeft moet u ook een uitdraai vragen bij de tapu kantoor dat het onroerendgoed nog steeds op uwe naam staat ( tapu kaydı).

Kopie Turks belastingnummer.
Eenvoudig bij het belastingkantoor op te vragen

4  Pasfoto’s

Belgen betalen 35 Dollar + 89 TL en Nederlanders 110 Dollar + 110 TL

Uiteraard kunnen nog andere kosten bijkomen zoals notaris,vertaal en aanvraagkosten adviseur.

Aanvullende informatie:
Eerste aanvraag: visum waarmee men binnen is gekomen mag niet verlopen zijn op moment van aanvraag.
Verlenging: dien de aanvraag vanaf 60 dagen voor afloop van het oude Ikamet in. In ieder geval voor afloop van de geldigheid van het oude Ikamet. (mag niet verlopen zijn!)
Na de aanvraag (de datum van de aanvraag via internet) heeft u 30 dagen de tijd om alle documenten in te dienen. Ook als (later) blijkt dat er iets ontbreekt en u dat laten moet aanvullen, dient u deze 30 dagen termijn in acht te nemen. Mocht u een verzoek krijgen om iets op te sturen; doe dit altijd binnen 10 dagen.
Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt u een tijdelijk certificaat. Hiermee kunt u in de periode van de aanvraag 15 dagen Turkije verlaten (niet langer!) maar u moet dit certificaat wel laten valideren in Antalya voor u het land verlaat.