BELANGRIJKE ZAKEN

 

Met wie doe ik zaken?

Indien u onroerend goed koopt in Turkije dient u zich ervan bewust te zijn dat u met de rechtmatige verkoper zaken doen. Veel makelaars treden op als bemiddelaar tussen koper en verkoper hoewel zij in de meeste gevalle niet beschikken over het rechtmatige eigendomsbewijs van de verkoper welke overeen dient te komen met de naam van de verkopende partij op de voorlopige koopovereenkomst dezelfde dient te zijn als de naam die geregistreerd staat op de het eigendomsbewijs en bij het openbare register.

Naast de verplichtingen van de verkoper is bij nieuwbouw ook de aannemer verantwoordelijk voor de juiste uitvoering en oplevering van het complex. Dit dient ook tot uitdrukking te komen in de voorlopige koopovereenkomst.

Kan ik permanent verblijven in Turkije?

 

Als u langer dan 180 dagen in Turkije wilt verblijven is het verplicht om een verblijfsvergunning ( İkamet )  aan te vragen.İnformatie hierover kunt u verder lezen op pagina ikamet.Zie ook: turkije.nlambassade.org

Mag ik mijn woning verhuren?

Ja, u kunt uw woning verhuren. U dient er rekening mee te houden dat de huuropbrengsten officieel belast worden in Turkije.En tegenwoordig moet u de huurder vermelden bij dichtsbijzijnde politiebureau.

Wat zijn de fiscale gevolgen van een woning in Turkije?

Indien u in Nederland belastingplichtig bent, bent u verplicht de waarde van uw woning in Turkije aan te geven bij de Nederlandse fiscus. Uw woning valt in box 3.

In Turkije betaalt u over de waarde van uw woning geen vermogensbelasting en over de winst bij verkoop betaalt u eveneens geen belasting.

In Turkije betaalt u 3 % overdrachtsbelasting bij een en verkoop van uw woning over het bedrag dat op uw eigendomsbewijs staat vermeld. De onroerende zaak belasting bedraagt 0,1% van de op uw eigendomsbewijs vermelde verkoopprijs.

 • Moet ik in Turkije een bankrekening openen?
  Wij adviseren u om in Turkije een Turkse Lira en Euro rekening te openen. Bij aankoop van een woning is het handig om uw vaste laten automatisch van uw rekening af te laten schrijven.
 • Hoe is de gezondheidszorg in de regio Alanya?
  Alanya beschikt over een aantal uitstekende privé klinieken. De gemaakte kosten in deze klinieken worden vrijwel altijd door uw zorgverzekeraar vergoed. Informeer voor u vertrekt bij uw zorgverzekeraar.Tevens kan je ook een NT formulier anvragen bij uw gezondheidsverzekering in Nederland en met dat formulier kunt u uwzelf in laten schrijven bij de SGK en kunt u bij alle ziekenhuizen terecht voor uw gezondheidsproblemen.
 • Hoe is het klimaat aan de Turkse Riviera?
  Alanya is een van de warmste plaatsen in Turkije. Er heest een subtropisch klimaat, waardoor u in de wintermaanden aangenaam kunt overwinteren. De temperaturen lopen in de zomer op tot ruim 45 graden, terwijl in de winter de gemiddelde temperatuur rond de 15-20 graden is. Juli en augustus zijn de warmste maanden.

 

Informatie over aankoop van vastgoed voor buitenlanders in Turkije.

De redenen om een eigendom te kopen in de regio van Alanya en Side.

 • Het milde klimaat met meer dan 300 dagen zon.
 • de wondermooie landschap van de Turkse riviera
 • De waarde van investering terwijl de prijzen ziende oog stijgen per jaar. Turkije is zoals Spanje 20 jaar geleden, en als het intreden in de Europese gemeenschap doorgaat gaan de prijzen een nog forsere stijging kennen.
 • Lage kosten om hier te wonen
 • Her eigendom kan u nog een inkomen bezorgen. Als een Europeaan kunt u deze aankoop volledig veilig doen.
 • Lage criminaliteit cijfers
 • Een moderne netwerk infrastructuur van wegen, door Taxi’s en bussen
 • Archeologische monumenten
 • De Europese normen in cafés en restaurants
 • Vers fruit en groenten heel het jaar door
 • Luchtvaart verbinding met verschillende steden binnen en buitenland
 • Hoog geëvolueerde technologie in telecommunicatie
 • Goede en goedkope gezondheidszorg
 • In heel het land worden verschillende talen gehanteerd
 • Satelliet tv voor het ontvangen van u lievelingszender van thuis.
  Welke taksen en kosten moet ik betalen om de aankoop rond te krijgen.
  Er zijn sommige te betalen taksen, alhoewel deze eenmalige zijn, bijvoorbeeld 4 % overdrachtbelasting, de aardbevingfonds, kosten volmacht indien nodig, en 500 TL vertaler kosten.

Hoe lang duurt het allemaal?

Gemiddeld duurt het 1 à 2 werkdagen om de Tapu (eigendomsakte) op naam te krijgen.Eerst moeten de partijen zich melden bij de Tapu kantoor en de benodigde documenten af te geven van het verkoopopdracht.Daarna gaat het opdracht naar een van de ambtenaren en die maakt het procedure af.Hierna wordt er direct een bericht verstuurd naar de partijen om te komen voor het overdracht en de betalingen te doen van de overdrachtbelasitng.

 • 4,0 % overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting wordt berekend naar de geregistreerde waarde van het object en wordt bij de staats Ziraat Bank,Halk Bank of Vakıf Bank betaald. Het minimale bedrag wordt bepaald door de betreffende gemeente (WOZ waarde ). De helft van deze belasting wordt door de koper gedragen

 • Administratie kosten

Administratie kosten van het Tapu-kantoor is 1.225 TL

 • Expertise kosten

Sinds 01-01-2019 moeten de onroerendgoederen eerst getaxeerd worden door een erkende expert en het expertise rapport moet dan tijdens de aan-verkoop aanvraag ingediend worden bij de tapu kantoor en de bijdrage hiervan is 1200 TL.

 • Beëdigde tolk kosten

Bij de inschrijving in het Tapu-register moet een beëdigde tolk aanwezig zijn, wanneer de buitenlandse contractspartij de turkse taal niet beheerst.En ook kunt u een volmacht geven voor het aanvragen van Iskan,water,stroom etc.om uit naam van de kopers uit te voeren.Voor de Beëdigde tolk betaald u 500 TL per opdracht.

 • Iskan ( woonbevoegdheidsbewijs )

Met een zogenoemde  ISKAN wordt het onroerend goed als woonruimte ingeschreven. Bij nieuwbouw is een pre- ISKAN benodigd, deze wordt door het bouwbedrijf aangevraagd.  Later is een  hoofd- ISKAN nodig, deze wordt door de nieuwe bezitter aangevraagd . Zonder een ISKAN is het niet mogelijk stroom- en wateraanmeldingen te verkrijgen oftewel duurder dan eigenaren die wel een Iskan hebben. De kosten van de ISKAN zijn afhankelijk van aard, betreffende gemeenten en grootte van het onroerend goed.

 • Gemeenschappelijke kosten:

De gemeenschapskosten zijn afhankelijk van het onroerend goed en zijn voor het onderhoud van de lift, zwembad, trappenhuisreinigingen, sauna etc.